HTML

Gasztrowombat

Étterem és étel kritikák, bor értékelések, gasztronómiai élmények és ajánlások.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Királyudvar Pincészet kóstoló az Onyx Étteremben

2010.10.22. 18:06 Gasztrowombatok

Tegnapi nap folyamán tiszteletünket tettük a Vörösmarty téren a Gerbeaud-házhoz tartozó Onyx étterembe, azon apropóból, hogy borvacsorát tartottak a Királyudvar pincészettel közösen. Nekünk nagy favoritunk az Onyx étterem ,szinte minden borvacsorájukon részt vettünk eddig és a konyha teljesítménye évek óta töretlenül kimagasló.

Nagyjából a vacsora és annak minősége nem volt zsákbamacska , de a Királyudvar boraira nagyon kiváncsiak voltunk. Ugye egy ilyen jellegű borvacsorán fontos az ételek és borok közötti harmónia megtalálása, ez kíván nagy szakértelmet a chef oldaláról, mert a bor íze, zamata az adott és megváltoztatthatatlan.

Az alábbi menüsort sikerült végig kóstolni.

1. Kacsamell fűszeres körte chutney-val, akác vanília mézhabbal 
 

 A kacsamell állagában és ízében tökéletes, jó összhangott képez a rajta lévő akác vanília mézhabbal.

A kacsahúsnak jó állaga van, feszes tartása, nincs túlkészülve, élvezetes a szájban. A kacsa darabok egyformák, homogének.

 A fűszeres körte chutney és a mellhús fantasztikus íz orgiát képez. A chutney állagát nézve jó tartású a benne lévő körte ress, nem málik, ne mászkos, és nem lekvár, a fűszerezése nem tolakodó , de határozott és pikáns.

A bor édessége és a chutney édeskés, pikáns ízei jól kiegészítitk egymást, és maximálisan harmonizál a kacsahús ízével.

A bor: Cuvée Ilona 2002

Az Ilona cuvée egy késői szüretelésű édes bor. Összetétele furmint 65%, hárslevelű 20%, muskotály 15%. Cukortartalma 159g/l

Rendkívűl gyümölcsös, komplex, szépen összesimult gömbölyű bor,mely egyben sűrű és nehéz, olajosan csorog a pohár oldalán. Zöldes arany szín, illatában kibontakozik a hárslevelű lágy illatta mellett, a méz és a birs illata !

Ragyogó tétel!!!

 
2. Langyos Saibling filé zöldalmával
  A hal ize nekem semleges volt, ízetlen, natúr. Állaga, textúrája tökéletes és érezhetően első osztályú alapanyag. A tetején nagyszemű tengeri sóva megszórva ami kellemes tengeri ízt , és érzetet ad.

Zöldalma mártás csodálatos a benne ázó piritott kenyér kockákkal és fűszeres ízekkel.

A hal alatt ami ugyan most nem látható, de van egy zselés lencse korong. Sajnos együtt kóstolva is a hal a gyenge pontja ennek a fogásnak.

 A bor: Sec 2008

Összetétele: 82% furmint 18% hárslevelű, 11g/l maradékcukor

Ez a tétel már kicsit felkavarta az elképzeléseimet, ugyanis  túl friss , szénsavas, de mellette sem illata, sem a felsorolt összetétel íze nem volt érezhető, viszont az éles savak és az alkohol nagyon. Nincs egyensúlyban ez a bor, talán még egy kis érés palackban jót fog tenni neki. Ezt alapozom arra, hogy ugyan ez a tétel 2007-es évjáratban sokkal kifinomultabb. Ég és föld a két évjárat. Remélem igazam lesz.

Csalódás volt.

 

3. Konfitált vargányával töltött házi derelye vargánya jus-vel
 

Mit is tudnék mondani Vargánya! A gombák királya ( a szarvasgombát én inkább fűszernek sorolnám) . A derelye tésztálya  úgy mondd "al dente ", de ez nem igaz mert annál sokkal kellemesebb ( mert szerintem az egyáltalán nem kellemes , mikor az ember félkemény spagetit eszik vagy fél kemény bármilyen tésztát)  , de mégis van tartása és nem kellemetlen, élvezet harapni , rágni.

Benne apróra darabolt vargánya darabok, melyek állaga ugyancsak ress, de nem nyers.

 

 

 

De ami az egésszet a mennyekbe emeli az a tetejére szórt apróra vágott és kandirozott szalonna darabok. Eszméletlen jól illik az ízvilághoz és különlegessé teszi.  

 A bor: Sec 2006

Összetétele: 70% furmint 30% hárslevelű 

Nos első szaglásra éreztem, hogy nem leszünk barátok. Tömény kukorica illat, ami utal arra, hogy a bor elfáradt, végét járja. Ami ezt tovább erősítette, hogy első percekben még volt némi furmint jelleg, aztán 10 perc szellőzés után már csak alkohol volt a pohárban sárga színnel. 

Ez a tétel sem győzőtt meg. 


4. Ázsiai fűszerekkel pácolt Halibut filé, mangolddal
 

Nem vagyok az ázsiai ízek szerelmese, ez pedig valószínű azért van, mert a kínai büffék által előállított ipari, és sztenderd ízvilág jut az eszembe. Persze itt az Onyxban ez nyilvánvalóan nem kisérthet, ezért pozitívan és várakozásokkal állok a fogás elé és elfogom felejteni ezt a buta sztereótípiámat.

 Kellemes nem tolakodó , nem erős illatvilág, inkább finoman csábítóan körbe lengi a fogást.

A mangold, és a répa állagában kellemesen harapható, nincs túl készülve.

A hal jó tartású, feszes, kellemes ízzel és ami fontos, hogy szaftos, nincs túlsütve, kiszárítva, tetején bundázott zöldspárgával. 

 

 

 A bor: Lapis Furmint 2008

Sokat vártam ettől a furminttól. Érdekesség , hogy ugyan furmintról beszélünk , de csak 82% furmintot és 18% hárslevelűt tartalmaz és az üvegen is furmint van feltüntettve. Sajnos itt sem okozott nagy kihívást ez a bor. Szénsavas, rövid ízzel, és még rövidebb illattal. Nincs az a markáns furmint illat sajnos. A szénsavasság is arra utal , hogy még friss a tétel. Talán egy év múlva újrázni kellene többet nem is írok.

Sokkal jobb furmintok vannak  Tokajban!!!
 

 5. Pezsgő 2008


Külön fogásként érkezett a pezsgő. Magyarországon elöszőr lett itt bemutatva , nincs még kereskedelmi forgalomban. Elmondás szerint még fél év érlelés vár rá, és utána kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A pezsgőt kitöltve ragyogó, gyöngyöző ital. Furmint és hárslevelű a pontos arányokra nem emlékszem. De ami biztos, hogy nagy csalódás volt. Amikor belekóstoltam olyan volt mintha citromba harapnék. Rendkívül savanyú íz, és semmi más, nyers tételnek gondolom. Kár volt szerintem a palackos érlelés elött ebbe belehúzni.

Szóval erre is visszatérnék majd fél év múlva, mert ahhoz, hogy ebből értéket gondoljunk majd valamikorra nagyon vásott torkú értőnek kellene lenni.

6. Fácánmell fenyőmag pralinéval, sütőtök pürével
 

Tökéletes, tökéletes. A fácánmellel kapcsolatban nagyon rossz emlékeim vannak. Még a nyár folyamán sikerült egy magát vadász éttteremnek valló vendéglátó helyiségbe eljutnom, ahol mindenre számít az ember csak pocsék vadételekre nem. Hát ott kérem olyan fácán mellett kaptam ami gyakorlatilag már aszalva volt nem grillezve . Ehetetlenül pocsék volt.

De ez nem..... ami mondjuk elvárt itt.

A fácánmell szaftos, jó állagú, élvezet enni. Izében visszafogott, dominál a vad íz. Ami szenzációs a tetején lévő lehellet vékony csirke bőr ami "töpörtyűre" van sütve. Szenzációs ízvilágot ad a húsnak.

A sütőtök püré (pedig én nem szeretem a sütőtököt) krémes, nagyon jól dominál a rókagombával, aminek tökéletes tartása van, és íze. Úgy gondolom a menűsor csúcspontja!

A bor: Furmint 2005 

Megöregedett , furmint. Jellegét vesztett, kukorica illatot árasztó, szétesett bor. A színe szép, viszont csak alkoholos íz érezhető. Furmint illatnak, íznek nyoma sincs a 20% hárslevelű sem hozott a helyzeten. Ez van...

 7. Szarvasgombás tejbe „ rizottó”
 

 

A "rizottó" állagát tekintve olyan amilyennek lenni kell. A rízs szemeknek tartása van , nincs szétfőve, nem mászkos . A szarvasgomba dominál de nem nyomja el , nem uralja az étel egészét. Kellemes karamelizálás van a tetején.

A fagylalt viszont pikánssá teszi az egészet, ugyanis sós mandula fagylaltról beszélnük. Szuper.... és valóban sós mandula. Sajnos a fényképen az én hanyagságom miatt lecsúszott az alatta lévő korongról. Komplex, érdekes, nagyon finom.

Lapis Hárslevelű 2006

100% hárslevelű 79g/l cukor

Szine szép, aranysárga, de a hárslevelű illatot elnyomja itt is a kukorica. Ízében csak alkohol érződik. Szétesett bor, kár érte.

 

Petits Fours
 

és következzen a zárás a Gerbeaud ház falatnyi édes remekeivel, amiről csak azt tudom írni KI KELL PRÓBÁLNI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bor: 6 Puttonyos Aszú 2003 

70% furmint 30% hárslevelű 185 g/l cukor

Színes barnás aranysárga. Illatában kicsit komlpexebbet vártam, nincs az a mézes, birses illatt. Ízében kesernyés lecsengés, kellemetlen. Azt tudom mondani, hogy Tokajban ennél komolyabb aszúk vannak ebben az évjáratban.

Így a végén összegezve azt tudom monadni, hogy az Onyx étterem két Chef-je Szulló Szabina és Széll Tamás ismét nagyot alkottak mint mindig. Viszont a bor  középszerű , és ezekhez az ételekhez nem tudott felnőni.

Talán kicsit komolyabb Tokaji pincészettel jobban lehet volna az íz érzetekkel játszani, de ez csak az én véleményem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrowombat.blog.hu/api/trackback/id/tr302391404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása