HTML

Gasztrowombat

Étterem és étel kritikák, bor értékelések, gasztronómiai élmények és ajánlások.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kis borászat - Nagy tesztje : Dorogi Testvérek Pincészet Tokaj (Tarcal)

2010.10.19. 13:29 Gasztrowombatok

Történt, hogy elég nagy borívó lévén keresem azokat a borászatokat , amelyek nem lelhetőek fel kereskedelmi forgalomban, vagy csak nagyon nagyon ritkán valami véletlen folytán, több féle segítséget vettem igénybe kutatásaimhoz. A nagy és közepes borászatokat ismerem (legalábbis majdnem mindet)  kiválasztottam egy területet és érdeklődve eljutottam egy kis pincéhez (divatosan: kézműves) Tokajban ami nem más mint a Dorogi Testvérek Pince Tarcalon.

 

Felvettem velük a kapcsolatot és rá egy hétre (pontosan a múlt héten csütörtökön) találkoztam velük és volt szerencsém végig kóstolni egy elég impozáns sort. Köztük olyan tételekkel mint a Kövérszőllő, ami elég ritka ( a filoxéria fertőzés gyakorlatilag elpusztította ezt az ősi fajtát és mostanában kezd újra éledni és néhány helyen próbálkoznak vele) , ez fajta alkalmas édes bor készítésére, hiszen a szemek nagyok és rendkívül alkalmasak aszúsodásra. Jelen esetben viszont száraz borként lett elkészítve (3g/l maradékcukorral) .

 A kóstolt sor és ami kimaradt a sorból az Anna Cuvée és a Tokaji Aszú Esszencia (ezt a héten pótolni fogjuk)

Akkor elkezdem  a teljesség igénye nélkül a véleményezésem.

1 Tokaji Kövérszőllő 2009 (száraz 3g/l maradékcukorral)

Mivel a tőkék löszön vannak telepítve , így nem csak ennél, de az összes bornál fellelhető a selymesség, a lágyság, és a viszonylag magas savtartalom. Ez a tétel nem bonyolult, nem kell rajta elgondolkodni. Egy nagyon egyszerű ,de nem pejoratív értelemben vett "ivóbor", ami egy társaság nyári beszélgetéseihez kitűnő kellemesen lehűtve. A savak magasak de nem bántóak és jól simulnak a cukortartalom mellett.

Maga a bor tiszta , csillógóan áttetsző, sárgás , illata nem túl markáns ( a száraz bor esetében), enyhén barackos.

Mindenképpen érdemes megkóstolni !!

 

2 Tokaji "Előhegy" Furmint 2008

Nos a kedvenc fajtám, rengetek félét kóstoltam már. Ez a tétel tipikus furmint, jól domináló hordó kezeléssel (nem tolakodóan füstös). Magas savtartalom , de mellette simulékony, és bársonyos. Ugyancsak a löszös talaj jellegzetessége. Saját élesztő használat és almasav bontás nélkül. Nekem nagyon tetszett. Enyhén kukoricás illat ami a magas sav miatt akár disszonáns bort is képezhet, de itt ez "még" nem érzékelhető. Kellemese aranysárgás szín, némi citrusosság is felfedezhető és a furmintokra jellemző illat áradat.

3 Tokaji "Előhegy" Furmint 2007

Ez már komolyabb érettebb tétel mint az előző, viszont kesernyés lecsengéssel és erősebb hordó ízzel ami már már rovására megy a furmint fajta jellegnek, valamint erős kukoricás, barackos illat. Hát nem tudom...... Szerintem széteső félben.

4 Tokaji Sárgamuskotály 2008

Nem vagyok egy nagy édes boros , de ez a bor gyakorlatilag tökéletes. Szuper intenzív illat, hosszú íz, bársonyos, lágy, magas sav de nem tolakodó. Magas cukortartalom (pontosan nem jegyeztem fel ,vagy nem találom) igazi női bor. Ami tetszett benne , hogy magas cukortartalma ellenére sem nehéz sem szárító érzést nem okoz a szájban, nem émelyítő.

TÖKÉLETES!!!

5 Avantgarde Botrytis 2006

Botritises szőllő szemekbők készült! Érett, 230-245g/l maradékcukorral. Testes , "laktató" igazi desszert bor. Citrusos, mézes illat, hosszú citrusos, mézes íz , olajos állag, aranyló markáns szín. Kiváló bornak tartom aki szereti az édes borokat, és még ez sem émelyítően édes, hiszen az élénk savak szépen gömbölyíti. Kitűnő arányok.

6 Tokaji Aszú 2006 6 puttonyos

Megszokottnál könnyebb, citrusos és kajszis ízjegyek. 250g/l körüli cukorral , élénk savszerkezettel. Kajszís színvilággal.

7 Tokaji Aszú 2002 6 puttonyos

Hát nem tudom...... Kesernyés lecsengés nem tetszik benne, érettebbek, szebbnek összetettebnek kellene lennie mint a 2006-osnak, de nem az. Olyan végét járó érzésem van tőle, mint ami a szétesés felé van félúton. Furcsa dohos illat jelleggel.

DE 3 nap oxidáció után, teljesen átváltozott. Eltünt belőlle a kellemetlen dohos illat, mézes és kajszis ízvilág bújt elő. A kesernyés íz is eltünt belőle. Élvezhető és tetszetős aszú lett belőle.

Egy szónak is száz a vége. Akik kalandvágyóbbak, kisérletezőbbek, bátrabbak a borok terén, nekik ajánlom ezen kis pincéket. Nincs nagy üzem, nincs kiszámíthatóság, nincs egyformaság viszont árban sem szégyenlősek. Én biztosan fogok tartani több tételt a Dorogi Testvérek Pince repertoárjából és személyes pincelátogatást is fogok szervezni, mert ne feledjük az igazi kincsek akkor kerülnek elő amikor a pincében vagyunk.

Élmény volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrowombat.blog.hu/api/trackback/id/tr1002383357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása